Biochemiczne markery w skriningu raku jajnika - Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Małgorzata; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Rak jajnika charakteryzuje się bardzo wysoką śmiertelnością wśród nowotworów dotyczących układu rozrodczego. Mimo dynamicznego rozwoju nowych sposobów terapii poziom pięcioletnich przeżyć wciąż jest mniejszy niż 20%. Niniejsza praca stanowi przegląd wiedzy dotyczącej wykorzystania stosowanych już markerów i potencjalnych nowych testów we wczesnej diagnostyce zmian nowotworowych w jajnikach.