Wymiana monologów zamiast dialogurozmowa z Tomaszem Szelągowskim - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2013)
– Finanse są bardzo ważne, ale kurczowe trzymanie się dogmatów i zadań wynikających z tabelek sprawozdań finansowych prowadzi donikąd. Może właśnie powinniśmy wydawać więcej, aby inwestować w zdrowie? Może powinniśmy o tym porozmawiać, przeprowadzić na ten temat szeroką debatę i wprowadzić do budżetu więcej pieniędzy? Bo to się opłaci, bo dobra kondycja zdrowotna Polaków wpłynie na jakość ich życia i aktywność w pracy. Te pytania są obecne w debacie europejskiej, w krajach zachodnioeuropejskich. W Polsce na ten fundamentalny temat nie rozmawiamy, a koniecznie powinniśmy – mówi Tomasz Szelągowski.