Skończyć z kapralskimi metodami - Kozierkiewicz, Barbara (Menedżer Zdrowia, 2013)
System ochrony zdrowia jest szczególny pod względem kwalifikacji i wykształcenia pracującego w nim personelu. Pracownicy wiedzy, jak nazywa się często tę kategorię zatrudnionych, jako podmiot zarządzania wymagają szczególnego podejścia. Podejście oparte na kontroli, wydawaniu kategorycznych dyspozycji lub metody motywowania na akord mogą być skuteczne jedynie na krótką metę, w sytuacji kryzysowej. W dłuższej perspektywie powodują jednak zniechęcenie, frustrację, utratę motywacji do pracy i wypalenie zawodowe.