Wyścig z czasem - Fortak-Karasińska, Katarzyna; Sawicki, Damian (Menedżer Zdrowia, 2013)
Rok 2013 to okres szczególnej aktywności podmiotów tworzących samodzielne publiczne zakłady opieki zdrowotnej (SPZOZ), a w szczególności jednostek samorządowych. Powodem jest możliwość uzyskania, w wypadku przekształcenia do 31 grudnia 2013 r. SPZOZ w spółkę prawa handlowego, pomocy finansowej w dwojakiej postaci – umorzenia przejętych od SPZOZ zobowiązań publicznoprawnych i dotacji celowej z budżetu państwa.