Przeciętni wśród słabych - Romaniuk, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2013)
Pod koniec ubiegłego roku został opublikowany raport Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) dotyczący statusu zdrowotnego obywateli państw członkowskich organizacji, który spotkał się z dość dużym odzewem w polskich mediach. Większość doniesień skupiała się na uwypuklaniu słabej oceny polskiego systemu zdrowotnego, a konkretnie – wyraźnie gorszych wartości mierników epidemiologicznych w Polsce w porównaniu z innymi krajami.