Portrety szpitali - Sobolewska, Magdalena (Menedżer Zdrowia, 2013)
Zapewnienie wydolności systemu opieki zdrowotnej to jedno z najważniejszych wyzwań dla rządu, władz samorządowych i kierownictw szpitali. Pojawienie się nowych, skuteczniejszych metod leczenia, nacisk pacjentów na podnoszenie jakości świadczeń zdrowotnych, choroby cywilizacyjne i wydłużenie życia skutkują stałym wzrostem kosztów terapii i coraz większym skomplikowaniem procesów zarządczych w rozwiniętych i specjalistycznych strukturach, jakimi są szpitale.