Wpływ cyklofosfamidu na tumorogenność komórek czerniaka modyfikowanych genetycznie IL-6 i Hyper-IL-6 - Mackiewicz, Andrzej; Iżycki, Dariusz; Baksalary-Iżycka, Katarzyna; Gryska, Katarzyna; Łaciak, Maria; Nawrocki, Sergiusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Cel: Celem pracy była ocena wpływu cyklofosfamidu (CYC) na wzrost komórek czerniaka, genetycznie modyfikowanych cDNA dla interleukiny-6 (IL-6) i Hyper-IL-6 (H6) in vivo. Materiał i metody: W badaniach wykorzystano 6-tygodniowe myszy chimeryczne C57/BL6xC3H (samice, F1), którym podano podskórnie komórki ustalonej linii mysiego czerniaka B-78, modyfikowane genetycznie cDNA kodującym IL-6 (B-78/IL-6) i hybrydowe białko fuzyjne H-6 (B-78/H-6). Myszom z grupy kontrolnej (grupa I; n=7) wstrzyknięto wyjściowe komórki B-78 oraz dootrzewnowo 100 μl PBS; myszy z grupy II (n=7) zaszczepiono komórkami B-78/IL-6+100 μl PBS, a z grupy III (n=7) komórkami B-78/H-6+100 μl PBS. Grupy doświadczalne podzielone zostały na podgrupy IA–IIIA oraz IB–IIIB (tab. 1.). Myszy z grup IA–IIIA (n=21) oraz z grup IB–IIIB (n=21) otrzymały dootrzewnowo 100 μl cyclofosfamidu (odpowiednio, 100 mg/kg m.c. i 500 mg/kg m.c.), 2 dni przed zaszczepieniem wyjściowych i modyfikowanych genetycznie cDNA dla IL-6 i H-6 komórek B-78. Oceniano dynamikę wzrostu guza (co 7 dni od zaszczepienia) oraz średni czas przeżycia zwierząt. Analizowano ponadto cytotoksyczność komórek NK oraz profil subpopulacji limfocytów Th1/Th2 oraz Tc1/Tc2 w krwi obwodowej. Wyniki: Wielkość guza u myszy zaszczepionych komórkami B-78/H-6 (grupa III) była istotnie mniejsza (dzień 35., >20 cm 3 ) w porównaniu z grupą kontrolną (grupa I). Kombinowana terapia B-78/H-6 i CYC (100 mg/kg m.c.; grupa IIIA) nie spowodowała istotnych statystycznie zmian w dynamice wzrostu guza. Najdłuższe średnie przeżycia (>100 dni, 57 proc.) notowano w grupie zwierząt, którym podano CYC w dawce 100 mg/kg m. c. i zaszczepiono komórkami B-78/H-6. Zastosowanie kombinowanej terapii GMTV z CYC [B-78/IL-6 i B-78/H-6 + 100 mg/kg m.c. (grupy IIA, IIIA odpowiednio)] nie spowodowało znamiennych różnic w poziomie nieswoistej cytotoksyczności komórek NK oraz profilu subpopulacji Th1/Th2 oraz Tc1/Tc2. Wnioski: Zastosowanie niskich dawek CYC hamuje potencjał tumorogenny genetycznie modyfikowanych IL-6 i Hyper-IL-6 komórek mysiego czerniaka in vitro.