Ocena wiedzy pacjentów po zabiegu wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych na temat samoopieki po operacji - Myszona-Tarnowska, Mieczysława; Gotlib, Joanna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2013)
Wstęp : Choroby układu krążenia stanowią w populacji polskiej poważny problem zdrowotny, a umieralność z ich powodu jest najwyższa w Europie. Pomimo rozwoju kardiologii interwencyjnej leczenie choroby niedokrwiennej serca nadal jest prowadzone metodami kardiochirurgicznymi. Cel pracy : Analiza poziomu wiedzy pacjentów po zabiegu wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych na temat zasad samoopieki po operacji. Materiał i metody : Badaniami objęto 100 losowo wybranych pacjentów Oddziału Kardiochirurgii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Radomiu, u których przeprowadzono zabieg wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych z powodu choroby niedokrwiennej serca. Mężczyźni stanowili 80% badanych. Średni wiek ankietowanych to 61 lat (min. 45, maks. 72, SD = 3,201). Wśród ankietowanych 40% pacjentów było czynnych zawodowo. Dobrowolne badania ankietowe prowadzono od stycznia do kwietnia 2012 r. Anonimowy, autorski kwestionariusz składał się z 31 pytań. Wyniki : W badanej grupie pacjentów poziom wiedzy na temat zasad samoopieki po zabiegu wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych był niezadowalający. Zaledwie 40% badanych pacjentów brało udział w edukacji na temat samoopieki po zabiegu wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych. Edukacja zdrowotna prowadzona była przez pielęgniarki (50%) na oddziale kardiochirurgii przed zabiegiem chirurgicznym (66% badanych). 80% badanych deklarowało, że uzyskało wyczerpujące odpowiedzi na zadawane pytania. Wnioski: 1. W badanej grupie wiedza pacjentów na temat samoopieki po zabiegu wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych jest niewystarczająca. 2. W grupie pacjentów po wszczepieniu pomostów aortalno-wieńcowych istnieje duże zapotrzebowanie na edukację zdrowotną na temat samoopieki po zabiegu chirurgicznym. 3. Edukację zdrowotną na temat samoopieki po zabiegu wszczepienia pomostów aortalno-wieńcowych powinny prowadzić pielęgniarki. 4. Badania powinny być kontynuowane w liczniejszej grupie badanych z większej liczby ośrodków.