Aktywność prokoagulanta nowotworowego i katepsyny D w przypadkach raka sutka - Dariusz Szajda, Sławomir; Jankowski, Michał; Zalewska, Beata; Kożuszko, Bożena; Gabrylewski, Wojciech; Skrzydlewski, Zdzisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Biochemiczne markery nowotworowe są obecnie powszechnie wykorzystywane do wykrywania i rozpoznawania nowotworów oraz monitorowania skuteczności leczenia. Dotychczas mało poznanymi markerami enzymatycznymi są prokoagulant nowotworowy (cancer procoagulant CP) i katepsyna D. Celem pracy było oznaczenie aktywności prokoagulanta nowotworowego (CP) i katepsyny D w surowicy krwi kobiet z rakiem sutka i kobiet zdrowych oraz w tkankach raka sutka i tkankach zdrowych, a także ocena przydatności tego badania w diagnostyce onkologicznej. Badanie aktywności CP i katepsyny D przeprowadzono w surowicy krwi i w tkankach 8 pacjentek z rakiem sutka i 10 kobiet zdrowych (grupa kontrolna). Aktywność CP w surowicy krwi oznaczano wg Gordona i Bensona wyrażając ją czasem krzepnięcia w sekundach (s). Aktywność CP w 10% homogenatach tkanek badano wg Colucci i wsp. i wyrażano ją w nmol pNa/ml. Aktywność katepsyny D w surowicy krwi oznaczano metodą Folina-Ciocalteau i wyrażono ilością uwolnionej tyrozyny w nM Tyr/ml/24 godz., a w tkankach w nM Tyr/ml/2 godz. Aktywność CP w surowicy krwi chorych na raka sutka wynosi 144,0±17,0 s, a zdrowych kobiet 279,3±31,7 s. Aktywność katepsyny D w surowicy krwi chorych z rakiem sutka wynosi 175,6±35,9 nM Tyr/ml/24 godz., a kobiet zdrowych 76,8±17,9 nM Tyr/ml/24 godz. Aktywność CP w homogenatach tkanek raka sutka ma wartość 50,2±13,5 nmol pNa/ml, a w homogenatach tkanki prawidłowej 20,0±2,1 nmol pNa/ml. Aktywność katepsyny D w homogenatach tkanki raka sutka wynosi 299,1±28,3 nM Tyr/ml/2 godz., a w homogenatach tkanki zdrowej sutka 61,4±9,0 nM Tyr/ml/2 godz. We wszystkich badanych przypadkach różnice między aktywnością CP i aktywnością katepsyny D w materiale badanym i kontrolnym są istotne statystycznie (p<0,001). Uzyskane wyniki sugerują, że badanie aktywności CP i katepsyny D może być wykorzystane w diagnostyce onkologicznej sutka.