Najpierw diagnoza, potem leczenieRozmowa z prof. Wojciechem Maksymowiczem, dziekanem Wydziału Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, byłym ministrem zdrowia - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2013)
– W ochronie zdrowia wykształciło się swego rodzaju lobby decydenckie, w którego skład wchodzą przede wszystkim politycy. Nie tylko szczebla centralnego – są wśród marszałkowie województw, wojewodowie, starostowie. Inni uczestnicy współdecydują w niektórych sprawach, ale tak naprawdę przeważający jest głos polityków i urzędników. Ma to wiele negatywnych skutków – mówi Wojciech Maksymowicz.