Rola limfadenektomii w leczeniu raka piersi i czerniaka skóry - Herman, Krzysztof; Pogodziński, Marek; Marczyk, Elżbieta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Radykalna limfadenektomia jest uważana za część standardowego postępowania w leczeniu naciekającego raka piersi i przy rozsiewie czerniaka do regionalnych węzłów chłonnych. U chorych, u których regionalne węzły chłonne nie są klinicznie podejrzane, wybór powyższego postępowania zaczyna budzić kontrowersje, szczególnie, że coraz więcej chorych jest operowanych we wczesnych stadiach rozwoju nowotworu. Ponadto limfadenektomie, choć nie należą do największych zabiegów operacyjnych w chirurgii onkologicznej, to wiążą się z dużym odsetkiem powikłań wczesnych i późnych – głównie obrzęku limfatycznego. W ostatnich latach coraz więcej ośrodków naukowych prowadzi badania mające wykazać, którzy chorzy bez zajętych klinicznie węzłów chłonnych odnoszą korzyść z wykonywania pełnej limfadenektomii, a u których można ją pominąć. Wiarygodną i mało inwazyjną metodą określającą stan regionalnych węzłów chłonnych u chorych na czerniaka lub raka piersi, u których klinicznie są one niepodejrzane, jest biopsja węzła wartowniczego. Dzięki zastosowaniu technik immunohistochemicznych w ocenie preparatów możliwe jest wykrywanie małych zmian przerzutowych w węzłach o typie mikroprzerzutów i izolowanych komórek nowotworowych. Jednakże ich predykcyjna i prognostyczna rola jest nadal niejasna. Nie wiadomo też czy technika „węzła wartowniczego” wpływa na poprawę przeżyć chorych na raka piersi i czerniaka skóry. Na podstawie własnych doświadczeń oraz danych z piśmiennictwa, autorzy przedstawiają aktualne, niejednoznaczne dane na temat znaczenia limfadenektomii w leczeniu raka piersi i czerniaka.