Miliard na polisę - Radek, Martyna (Menedżer Zdrowia, 2013)
Ubezpieczenia od zdarzeń medycznych staną się obowiązkowe od 2016 r. Według szacunków konsultanta krajowego w dziedzinie zdrowia publicznego Bolesława Samolińskiego, może to oznaczać, że z systemu wypłynie miliard złotych. Czy te ubezpieczenia są potrzebne, skoro po wprowadzeniu szybkiej ścieżki dochodzenia roszczeń przez pacjentów przed komisjami wojewódzkimi i tak nie maleje liczba postępowań przed sądami?