Porównujmy! - Kanownik, Greta (Menedżer Zdrowia, 2013)
Konkurencja jest głównym elementem sprawnie funkcjonującego rynku, jest niezbędna do rozwoju oraz stanowi motywację do tego, by osiągnąć zamierzony cel i sukces. Z praktyki gospodarowania w warunkach rynkowych wynika, że w najkorzystniejszej sytuacji znajdą się te podmioty, które systematycznie dążą do umacniania swojej pozycji, są elastyczne w działaniu i stosowaniu nowych rozwiązań w zarządzaniu. Służą temu porównania z konkurencją.