Cardiac surgeryLeft atrial appendage stapling during totally thoracoscopic ablation of long-standing lone persistent atrial fibrillation – lessons learnt - Witkowska, Anna; Smoczyński, Radosław Hugon; Drobiński, Dominik; Kosior, Dariusz; Sypuła, Sławomir; Niewińska, Monika; Kaliciński, Zygmunt; Szafron, Bartłomiej; Świstowski, Jarosław; Suwalski, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Najczęstszym miejscem powstawania materiału zatorowo-zakrzepowego u pacjentów z migotaniem przedsionków (AFib) jest uszko lewego przedsionka (LAA). Materiał jest uwidaczniany u ok. 1,6–2,1% pacjentów poddawanych ablacji. Obecnie rozwijanych jest coraz więcej metod mających na celu redukcję ryzyka wystąpienia powikłań zatorowo-zakrzepowych u pacjentów z AFib. Cel pracy: W niniejszym artykule opisano całkowicie torakoskopową, mało inwazyjną technikę usuwania LAA z zastosowaniem nowego staplera podczas ablacji samoistnego przetrwałego i przetrwałego długo trwającego migotania przedsionków. Materiał i metody: 19 pacjentów (12 mężczyzn, 7 kobiet) przyjętych pomiędzy listopadem 2011 a lutym 2013 z samoistnym przetrwałym i przetrwałym długo trwającym AFib zostało poddanych całkowicie torakoskopowej ablacji podłoża arytmii z usunięciem LAA. Średni wiek, czas trwania arytmii, EUROScore II, CHA2DS2-VASc score, wymiar lewego przedsionka i LVEF wyniosły odpowiednio: 57,8 ±11 lat, 52,6 ±50 miesięcy, 0,67 ±0,2%, 1,5 ±1,3, 41 ±63 mm i 63,7 ±6,5%. Jeden pacjent przebył udar mózgu (5,8%). U wszystkich pacjentów wykonano przedoperacyjne przezprzełykowe badanie echokardiograficzne w celu wykluczenia skrzepliny w LAA. Do usunięcia LAA wykorzystano nowy stapler endoskopowy Tri-Staple (Covidien, Mansfield, USA). Wyniki : Usunięcie LAA wykonano u 18 pacjentów (95%). Procedura staplowania trwała kilka minut z wprowadzeniem staplera. Nie stwierdzono wczesnego ani późnego krwawienia z linii staplera. U jednego pacjenta doszło do rozdarcia ściany lewego przedsionka w trakcie zakładania staplera na podstawę LAA skutecznie zaopatrzonego chirurgicznie. W kontrolnym badaniu echokardiograficznym potwierdzono dobry efekt usunięcia LAA z gładką linią endotelium. Nie odnotowano śmiertelności ani udarów w obserwacji wczesnej ani średnioodległej. Wnioski : Całkowicie torakoskopowe usunięcie LAA z zastosowaniem nowego staplera jest skuteczne i bezpieczne przy odpowiednim jego użyciu.