﻿Congenital heart disease in children and adults Comparison of the Mid-term Results of Pulmonary Valve-sparing Strategy and Transannular Patch Repair in Tetralogy of Fallot - Arslan, Ozgur; Adademir, Taylan; Elibol, Ahmet; Ugur, Oguz; Aydın, Ebuzer; Kalender, Mehmet; Boyacıoğlu, Kamil; Aydemir, Numan Ali (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wprowadzenie: Pomiędzy styczniem 2006 roku a październikiem 2009 roku 148 pacjentów zostało poddanych całkowitej korekcji tetralogii Fallota (TOF). U 13 pacjentów przed całkowitą korekcją przeprowadzono zabiegi paliatywne, natomiast u pozostałych 135 pacjentów całkowita korekcja była pierwszym i definitywnym zabiegiem. Materiał i metody : Pacjenci po zabiegu całkowitej korekcji tetralogii Fallota zostali poddani retrospektywnej ewaluacji. Przypisano ich do jednej z dwóch grup, w zależności od tego, czy zastosowano u nich łatę przezpierścieniową ( transannular patch – TAP), czy strategie oszczędzające zastawkę pnia płucnego ( pulmonary valve-sparing – PVS). Grupy porównano w zakresie wieku, wagi, płci, struktury pierścieni, śródoperacyjnego stosunku ciśnienia prawej komory do ciśnienia lewej komory (RV/LV) oraz resztkowego gradientu skurczowego RVOT, rozkurczowej grubości ściany prawej komory w osi przymostkowej długiej, związanej z wiekiem dylatacji, śmiertelności i zachorowalności w czasie obserwacji. Wyniki : Liczba pacjentów z (zależną od wieku) rozkurczową dylatacją prawej komory była znacząco większa w grupie TAP (88,9%) niż w grupie PVS (4,8%; p = 0,0009). Średnio odległe wyniki stosowania strategii oszczędzającej zastawkę pnia płucnego były znacząco lepsze od wyników stosowania łat przez- pierścieniowych w zakresie ochrony funkcji prawej komory. Wnioski : Aby chronić funkcję zastawki pnia płucnego, należy w miarę możliwości unikać korekcji TAP. Strategia oszczędzająca zastawkę pnia płucnego wydaje się skutkować mniejszą okołooperacyjną i odległą zachorowalnością oraz zapewniać lepszą długoterminową ochronę funkcji prawej komory w porównaniu z korekcją TAP.