Thoracic surgeryThoracoscopy in the treatment of spontaneous pneumothorax in children - Grabowski, Andrzej; Korlacki, Wojciech; Pasierbek, Michał; Achtelik, Filip (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Obowiązującym standardem postępowania w przypadku odmy samoistnej występującej u dzieci jest leczenie zachowawcze. Istotny problem kliniczny stanowią pacjenci, u których dochodzi do dopełniania się odmy, oraz pacjenci z nawrotowymi zmianami. Zabieg chirurgiczny uprzednio wykonywany drogą torakotomii klasycznej obecnie przeprowadza się z dostępu torakoskopowego. Cel pracy : Analiza skuteczności zastosowania torakoskopowych interwencji operacyjnych u dzieci z samoistną odmą opłucnową. Materiał i metody: Praca została oparta na retrospektywnej ocenie dokumentacji 46 pacjentów operowanych z powodu odmy samoistnej w latach 1997–2012. W ocenie wzięto pod uwagę dane demograficzne pacjentów, długość pobytu szpitalnego, rodzaj procedury operacyjnej oraz oceniono bezpośredni i odległy przebieg pooperacyjny, ze szczególnym zwróceniem uwagi na nawrót patologii. Wyniki: W latach 1996–2011 leczono operacyjnie z powodu odmy samoistnej 46 pacjentów (11 dziewcząt i 35 chłopców). Średnia wieku wyniosła 15,48 roku (zakres: 11–18 lat), średnia masa ciała 58,7 kg (zakres 33–76 kg). Z powodu odmy samoistnej wykonano łącznie 52 zabiegi torakoskopowe u 46 pacjentów. U 5 pacjentów konieczna była interwencja z powodu nawrotu odmy opłucnowej po stronie przeciwległej. Czas hospitalizacji po zabiegu obejmował 3–33 dni, średnio 7,35 dnia. Nie było zgonów. Powikłania w czasie hospitalizacji wystąpiły u 8 pacjentów (17,4%). Wnioski : Małoinwazyjne torakoskopowe interwencje w przypadku samoistnej odmy opłucnowej u dzieci są skuteczną i bezpieczną metodą leczenia. Dają znikome ryzyko nawrotu choroby, co zmniejsza narażenie dziecka na kolejne powtarzane punkcje lub drenaże jamy opłucnej.