Thoracic surgeryPractical comments on recurrent laryngeal nerve neuromonitoring during thyroid surgery - Masiak-Segit, Wioletta; Dąbrowski, Andrzej; Abramowicz, Krystyna; Jaworski, Tomasz Jerzy; Wallner, Grzegorz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Neuromonitoring ( intraoperative neurophysiological monitoring – IONM) jest nową nieinwazyjną techniką, niestanowiącą dodatkowego obciążenia dla pacjenta. Chirurg za pomocą sondy stymulacyjnej poszukuje w polu operacyjnym nerwu krtaniowego wstecznego. W momencie gdy sonda znajduje się w pobliżu nerwu, system IONM powiadamia o tym sygnałem dźwiękowym i wizualnym. W trakcie stymulacji nerwu pobudzane są mięśnie głosowe, a w rezultacie struny głosowe zaciskają się w rytm podawanych impulsów prądowych na elektrodzie odbiorczej naklejonej na rurkę intubacyjną pacjenta. Neuromonitoring wymaga ścisłej współpracy chirurga z anestezjologiem. System IONM nie zastąpi jednak umiejętności technicznych i gruntownej znajomości warunków anatomicznych szyi. Jego zastosowanie w znaczny sposób poprawia bezpieczeństwo pacjenta i komfort pracy chirurga. Autorzy pracy, na podstawie literatury i własnych doświadczeń, opisali standardy postępowania obowiązujące w neuromonitoringu oraz problemy praktyczne, które mogą wystąpić w trakcie jego stosowania, i sposoby ich rozwiązywania.