Anaesthesiology and intensive care Hemodynamic consequences of different ventilation methods used in lung surgery - Misiołek, Hanna; Budziński, Dariusz; Karpe, Jacek; Knapik, Piotr; Czyżewski, Damian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Techniki znieczulenia i wentylacji do operacji torakochirurgicznych są zdecydowanie odmienne od stosowanych w chirurgii ogólnej. Standardową metodą wentylacji podczas dużych zabiegów torakochirurgicznych dotyczących miąższu płucnego oraz innych narządów klatki piersiowej jest wentylacja jednego płuca ( one lung ventilation – OLV). Najczęściej zabiegi przeprowadza się w ułożeniu pacjenta na boku przeciwnym do operowanego z równoczesnym otwarciem klatki piersiowej (odma otwarta). To wszystko implikuje zaburzenia mechaniki oddychania, hemodynamiki oraz utlenowania krwi. Alternatywną metodą jest wentylacja wysokimi częstotliwościami ( high-frequency jet ventilation – HFJV). Obie metody wentylacji zapewniają całkowite lub częściowe unieruchomienie pola operacyjnego, ale odmienne skutki hemodynamiczne. Porównując obie techniki wentylacji ze względu na zachowanie się parametrów układu sercowo-naczyniowego, można zdecydowanie stwierdzić, że HFJV zapewniając lepsze utlenowanie i prawidłową wentylację, utrzymuje stabilność hemodynamiczną w porównaniu z wentylacją OLV.