Case reportsPartial resection of giant rhabdomyoma of the right ventricle in a neonate - Bezuška, Laurynas; Lebetkevičius, Virgilijus; Lankutis, Kęstutis; Tarutis, Virgilijus (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Guzy serca występują u noworodków bardzo rzadko. Najczęściej spotykanym jest mięśniak poprzecznie prążkowany (łac. rhabdomyoma), który w większości przypadków zanika samoistnie. Gdy guz jest bardzo duży i utrudnia napływ lub odpływ krwi, wskazane jest leczenie chirurgiczne. Autorzy pracy prezentują przypadek skutecznej częściowej resekcji mięśniaka poprzecznie prążkowanego u siedmiodniowego noworodka i całkowitego zaniknięcia pozostałej części guza.