Case reportsA young woman with Takayasu arteritis: surgical and anesthetic management of Bentall procedure in a patient with abdominal aortic aneurysm and renal artery stenosis - Baysal, Ayse; Rabus, Murat Bulent; Alsalehi, Saleh; Gul, Yasar; Kocak, Tuncer; Balkanay, Mehmet (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Zespół Takayasu ( Takayasu’s arteritis – TA) jest rzadką formą przewlekłego zapalenia naczyń obejmującą duże tętnice. W pracy przedstawiono przypadek 19-letniej pacjentki z TA, która przeszła leczenie trwające 12 miesięcy. Pacjentka została przyjęta do szpitala z powodu niedomykalności zastawki aortalnej i poszerzenia aorty do 6 cm. Wyniki laboratoryjnych badań biochemicznych były w normie. Nie zaobserwowano komplikacji. Leczenie chirurgiczne TA powinno być odraczane na czas trwania aktywnej fazy choroby ze względu na zwiększone krwawienie, kruchość tkanek oraz zwiększone ryzyko zakrzepicy. Przeprowadzenie udanego zabiegu chirurgicznego bez wystąpienia pooperacyjnych komplikacji wymaga zastosowania adekwatnego leczenia przed zabiegiem i w jego czasie.