RehabilitationAttempt to assess the physical fitness of elderly patients eligible for resection of lung parenchyma using the Fullerton test - Bal-Bocheńska, Monika; Kądziołka, Wojciech; Kądziołka, Joanna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Cel pracy : Ocena przydatności testu sprawności fizycznej Fullerton u pacjentów kwalifikowanych do zabiegów torakochirurgicznych. Materiał i metody : Badaniem objęto 35 pacjentów w wieku 60–70 lat (średnia wieku 66,8 roku), w tym 17 kobiet i 18 męż- czyzn. Sprawność fizyczną oceniano za pomocą testu Fullerton dla osób starszych, opracowanego przez Roberta E. Rikli i C. Jessie Jones (Rikli & Jones). Wyniki : Test Fullerton był dobrze tolerowany przez pacjentów torakochirurgicznych. W trakcie badania i bezpośrednio po nim nie odnotowano uczucia duszności, omdleń, spadku saturacji ani pogorszenia samopoczucia chorych. U większości pacjentów wykazano poprawę wartości spirometrycznych (VC% o 20%, FEV1%VC o 22%). Zanotowano wzrost skurczowego ciśnienia tętniczego (50–80%) i przyspieszenie akcji serca (77–90%) ocenianych po najcięższych próbach określających wytrzymałość tlenową oraz wytrzymałość siłową górnej i dolnej części ciała. Wnioski : Test Fullerton może być bezpiecznie stosowany u pa- cjentów kwalifikowanych do zabiegów torakochirurgicznych. Jako nowa, powtarzalna metoda badawcza może stanowić uzupełnienie kompleksowej diagnostyki chorych przygotowy- wanych do zabiegu chirurgicznego.