Analiza wybranych zachowañ zdrowotnych kobiet jako czynników ryzyka raka piersi - Kachaniuk, Hanna; Stanisławek, Andrzej; Bartoszek, Agnieszka; Kocka, Katarzyna; Szadowska-Szlachetka, Zdzisława; Charzyńska-Gula, Marianna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Zachowania zdrowotne są najistotniejszym czynnikiem, warunkującym w ok. 50% zdrowie człowieka, również w profilaktyce raka piersi te zachowania, na które kobieta ma wpływ, zajmują istotne miejsce. Cel pracy: Próba zdiagnozowania wybranych zachowań zdrowotnych kobiet jako czynników ryzyka raka piersi oraz określenie ich natężenia za pomocą Inwentarza zachowań zdrowotnych . Materiał i metody: Badaniami objęto grupę 566 kobiet z terenu województwa lubelskiego w okresie od marca do listopada 2007 r. Wśród badanych 37,5% stanowiły pacjentki 4 lubelskich szpitali (grupa 1), 62,5% kobiet zdrowych wybrano z populacji w sposób losowy (grupa 2). Do zdiagnozowania i oceny natężenia zachowań zdrowotnych wykorzystano standaryzowane narzędzie badawcze Inwentarz zachowań zdrowotnych oraz kwestionariusz ankiety. Różnice w badanych grupach były istotne w przypadku, gdy p ≤ 0,05. Wyniki: Z badań wynika, że nadwaga i otyłość, nadużywanie alkoholu oraz niski poziom aktywności fizycznej w zakresie wykonywanej pracy dotyczył istotnie częściej kobiet chorych niż zdrowych. Nie stwierdzono istotnych różnic statystycznych w zakresie spożycia produktów zbożowych, owoców i warzyw, olejów roślinnych, ryb, drobiu, czerwonego mięsa oraz roślin strączkowych. Najczęstszą formą aktywności w wolnym czasie są bierne formy odpoczynku. Kobiety chore prezentowały wyższe nasilenie deklarowanych zachowań zdrowotnych, także w obszarze: zachowań profilaktycznych i pozytywnego nastawienia psychicznego. Wnioski : Stwierdzono występowanie takich czynników ryzyka raka piersi, jak: nadwaga i otyłość, nadużywanie alkoholu, niski poziom aktywności fizycznej związany z wykonywaną pracą. Wyższe nasilenie deklarowanych zachowań zdrowotnych dotyczyło istotnie częściej kobiet po mastektomii niż kobiet zdrowych.