Hormonalna terapia zastępcza – czy droga podania ma znaczenie? - Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Małgorzata; Włach, Rafał; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
W czasie ostatniej dekady jesteśmy świadkami dramatycznych zmian w poglądach na temat terapii hormonalnej okresu menopauzy. Po dokonaniu reanalizy wyników badania WHI (Women’s Health Initiative) stało się jasne, że ryzyko i korzyści wynikające z jej zastosowania różnią się u kobiet w okresie okołomenopauzalnym w stosunku do tych, które okres przejściowy mają już za sobą. Niniejszy artykuł skupia się na korzyściach wynikających z przezskórnej drogi aplikowania hormonów w tym okresie.