Wyniki embriologiczne leczenia niepłodności a stan czynnościowy jajników przed kontrolowaną hiperstymulacją hormonalną - Mrugacz, Grzegorz; Grygoruk, Cezary; Grusza, Mirosław; Ratomski, Karol; Pietrewicz, Piotr (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Wstęp: Kontrolowana hiperstymulacja jajników stanowi integralny i najważniejszy element techniki wspomaganego rozrodu. Mimo wielu lat stosowania niektóre aspekty – zarówno podstawowe, jak i kliniczne – nie zostały do tej pory wyjaśnione. Mało uwagi poświęcono ocenie stanu czynnościowego jajników na początku stymulacji gonadotropinami. Cel pracy : Próba oceny wpływu stanu czynnościowego jajników na wyniki embriologiczne kontrolowanej stymulacji hormonalnej. Materiał i metody: Retrospektywnymi badaniami objęto pacjentki leczone z powodu niepłodności. Podzielono je na dwie grupy w zależności od obrazu ultrasonograficznego jajników przed rozpoczęciem kontrolowanej hiperstymulacji hormonalnej jajników. Do grupy I zakwalifikowano pacjentki, u których w obrazie ultrasonograficznym jajników stwierdzano jedynie małe pęcherzyki antralne o średnicy nieprzekraczającej 6 mm, a do grupy II te, u których obok małych pęcherzyków antralnych obserwowano również obecność co najmniej 5 pęcherzyków w każdym z jajników o średnicy równej lub przekraczającej 8 mm. W obu grupach zastosowano jednolitą strategię terapeutyczną. Szczegółowej analizie poddano liczbę, rodzaj oraz jakość uzyskanych zarodków. Wyniki: Analiza rozwoju zarodkowego w drugiej dobie po zapłodnieniu nie wykazała istotnych różnic w średniej liczbie zarodków dwublastomerowych i trójblastomerowych pomiędzy grupami. Znamiennie więcej zarodków czteroblastomerowych uzyskano w grupie I. Nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w średnich wartościach zarodków klasy A, C, D pomiędzy grupą I i II (p > 0,05). Jedynie w przypadku zarodków klasy B zaobserwowano różnice istotne statystycznie na korzyść grupy I (p < 0,05). W grupie I stwierdzono także szybsze tempo rozwoju zarodkowego. Wnioski : Uzyskanie odpowiedniego poziomu wyciszenia jajników w momencie rozpoczęcia kontrolowanej stymulacji hormonalnej istotnie wpływa na wyniki embriologiczne.