Wpływ kinezyterapii na ruchomość stawową i wzmacnianie wybranych mięśni kończyny dolnej po epizodzie skręcenia stawu kolanowego - Wilczyński, Jacek; Bandyra, Adam; Szaraniec, Katarzyna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Wstęp: Urazowe uszkodzenie stawu kolanowego w wyniku skręcenia to powszechnie spotykany problem natury zdrowotnej u osób w różnym wieku. Cel pracy : Porównanie wyników 3-tygodniowej kompleksowej fizjoterapii (kinezyterapia i fizykoterapia) z częściową fizjoterapią (fizykoterapia) w procesie usprawniania stawu kolanowego po przebytym skręceniu. Materiał i metody: Czynnikiem różnicującym grupy była gimnastyka lecznicza – kinezyterapia. U 50 pacjentów z Oddziału Rehabilitacji Dziennej Szpitala Powiatowego w Staszowie podzielonych na dwie równe liczebnie grupy badanych (po 25 osób) dwukrotnie oceniano (przed usprawnianiem fizjoterapeutycznym i po) siłę mięśniową i zakresy ruchów w stawie kolanowym. Według wyżej wymienionych wyznaczników u każdego uczestnika rehabilitacji porównano także kończynę dolną zdrową z kończyną chorą, poddaną działaniom fizjoterapeutycznym. Wiek chorych z uszkodzeniem stawu kolanowego zawierał się między 20. a 64. rokiem życia. Mediana wieku wynosiła 42 lata. Pacjenci pochodzili z obszarów miejskich i wiejskich powiatu staszowskiego. Reprezentowali różne zawody. Wyniki : Zastosowana fizjoterapia wpłynęła na poprawę siły mięśniowej (mierzonej za pomocą stopni skali Lovetta) i zwiększenie zakresów ruchów (określanych w stopniach przy użyciu goniometru) kontuzjowanego stawu kolanowego. Oceniając efekty terapii, nie wykazano istotnej różnicy między grupami badanych poddanych kompleksowemu i częściowemu usprawnianiu. Wnioski : Uzyskane wyniki usprawniania wykazały, że model fizjoterapii wzbogacony o ćwiczenia fizyczne pozwala na szybszy przyrost masy mięśniowej i wpływa na zwiększenie amplitudy zakresu ruchu w stawie kontuzjowanym.