Wpływ sposobu odżywiania na wyniki badań laboratoryjnych - Lis, Kinga (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Badania krwi i moczu stanowią niezbędny element diagnostyki stanu klinicznego pacjenta. Badania te są również pomocne w ocenie stosowanej diety oraz stanu odżywienia organizmu. Zarówno krew, jak i mocz do badań laboratoryjnych wykonywanych rutynowo i wcześniej zaplanowanych trzeba pobierać rano, po całonocnym wypoczynku, na czczo. Przed badaniami pacjent powinien stosować swoją naturalną dietę oraz unikać wysiłków fizycznych, pracy w godzinach nocnych, dalekich podróży oraz spożywania alkoholu etylowego i środków odurzających. Należy ograniczyć także spożycie syntetycznych witamin, środków ziołowych i innych suplementów diety. Leki powinno się ograniczyć do tych, które są absolutnie konieczne. Warunki te określa się jako standardowe warunki pobierania materiału do badań laboratoryjnych.