Nikt w pojedynkę nie zbawi świata Rozmowa z Pauliną Miśkiewicz, dyrektorem Biura Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w Polsce - Leśniewski, Bartłomiej; Maciejowski, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2013)
Jedną z ważnych misji Światowej Organizacji Zdrowia jest dążenie do zapewnienia powszechnego dostępu do opieki zdrowotnej. Dlatego tak wielką wagę przywiązujemy do funkcjonowania podstawowej opieki zdrowotnej. Dostęp do sprawnej POZ w miejscu zamieszkania to szansa na szybką i dobrą diagnostykę, na wczesne wykrycie choroby i dobre leczenie, na właściwą opiekę w wypadku chorób przewlekłych. Szansa nie zawsze wykorzystywana – mówi Paulina Miśkiewicz.