PKP (Polskie Kolejki Pacjentów) - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2013)
Kolejki do specjalistów to jeden z najczęściej zgłaszanych problemów ochrony zdrowia w naszym kraju. W mediach pokazywane są różne sytuacje, a zwłaszcza kolejki pacjentów do rejestracji przypominające czasy PRL. Chorzy ze strachem w oczach opowiadają w wywiadach o kilkumiesięcznym okresie oczekiwania na wizytę np. u diabetologa, endokrynologa czy kardiologa. Jak zlikwidować kolejki do lekarzy specjalistów bez zwiększenia ich liczby i ponoszenia dodatkowych kosztów przez system powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego?