Konserwować i leczyć - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2013)
Czy zabytkowe obiekty to atut szpitala czy kłopot? Coraz więcej menedżerów jest zdania, że bardziej opłaca się budowa nowych siedzib niż remont istniejących. Ale są i inne opinie: warto bronić budynków z tradycją i renomą w społeczności lokalnej. I nowe narzędzia: konserwator zabytków może się zgodzić na częściowe wyłączenie terenu spod ochrony.