Artykuł oryginalnyCechy osobowości w skalach TEMPS-A i O-LIFE a polimorfizm genów BDNF, COMT i transportera serotoniny w chorobie afektywnej dwubiegunowej - Rybakowski, Janusz; Dmitrzak-Węglarz, Monika; Dembińska-Krajewska, Daria; Hauser, Joanna (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2013)
Cel pracy : Ocena asocjacji między funkcjonalnymi polimorfizmami genu czynnika neurotrofowego pochodzenia mózgowego (brain-derived neurotrophic factor – BDNF ), genu katecholo-O-metylotransferazy ( catechol-O-methyltransferase – COMT ) i genu transportera serotoniny a wymiarami osobowości mierzonymi za pomocą skal Temperament Scale of Memphis, Pisa, Paris and San Diego – Autoquestionnaire (TEMPS-A) i Oxford-Liverpool Inventory of Feelings and Experiences (O-LIFE) u pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 70 pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową (21 mężczyzn i 49 kobiet) w wieku 59 ±12 lat, z Poradni Przyklinicznej Kliniki Psychiatrii Dorosłych UM w Poznaniu. U wszystkich przeprowadzono badania z użyciem kwestionariusza TEMPS-A mierzącego temperamenty: depresyjny, hipertymiczny, cyklotymiczny, drażliwy i lękowy, oraz kwestionariusza O-LIFE, mierzącego takie wymiary schizotypii, jak niezwykłe doznania, dezorganizacja poznawcza, introwersja i anhedonia oraz zachowania impulsywne i niezgodne z regułami. U pacjentów wykonano genotypowanie polimorfizmu Val66Met genu BDNF , polimorfizmu Val108Met genu COMT oraz polimorfizmu 5-HTTLPR s/l genu transportera serotoniny. Wyniki: Pacjenci mający allel Met polimorfizmu Val66Met genu BDNF wykazywali istotnie większe nasilenie wymiaru drażliwości w skali TEMPS-A. U pacjentów z allelem Met polimorfizmu Val108Met genu COMT stwierdzono istotnie większe nasilenie wymiaru dezorganizacji poznawczej oraz introwersji i anhedonii w skali O-LIFE. Z kolei pacjenci posiadający genotyp s/s polimorfizmu 5-HTTLPR przejawiali większe nasilenie temperamentu cyklotymicznego na poziomie trendu statystycznego (p = 0,06). Wnioski : Związek między polimorfizmem genu BDNF a cechą drażliwości w skali TEMPS-A nie był dotychczas opisywany. Wyniki dotyczące związku genu COMT z cechami schizotypii i genu transportera serotoniny z cyklotymią omawiane są w kontekście rezultatów uzyskanych przez innych badaczy.