Opieka paliatywna – interdyscyplinarna z natury - Modlińska, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2013)
Zespół interdyscyplinarny to grupa profesjonalistów, reprezentantów różnych dziedzin, którzy mogą i chcą podjąć współpracę, aby osiągnąć ustalony cel. Interdyscyplinarność winna odgrywać podstawową rolę w systemie opieki zdrowotnej. Pierwszym krokiem w budowaniu zespołu jest określenie jego kluczowych założeń. Konieczne jest podtrzymywanie podstawowych zasad, tj. celowości, profesjonalizmu i koordynacji. Ich stosowanie pozwala na realną ocenę korzyści i efektów nowej formy działania. Zespół interdyscyplinarny stanowi jedno z podstawowych założeń opieki paliatywnej. Takie ujęcie prowadzi do lepszej jakości opieki i poprawy jakości życia chorych i ich rodzin. Dla pracowników wiąże się z lepszą motywacją i wyższą satysfakcją z pracy. Dla całej grupy (chory, opiekunowie, personel) funkcjonowanie w zespole pozytywnie wpływa na poczucie znaczącej roli, dobrostanu i doświadczenie efektywnego systemu opieki.