Pierwiastki śladowe: chrom, kobalt i nikiel u chorych z łuszczycą pospolitą w różnych stadiach rozwojowych. Część I. Stężenie chromu, kobaltu i niklu w wybranych składowych morfotycznych i wydalinach - Stępień, Beata; Seneczko, Franciszek; Seneczko, Michał; Kijawski, Robert (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Przeprowadzono badania porównawcze stężeń chromu, kobaltu i niklu w krwinkach czerwonych, osoczu, moczu, włosach i paznokciach u 31 osób (11 kobiet i 20 mężczyzn) – klinicznie zdrowych oraz u 31 (10 kobiet i 21 mężczyzn) – chorych na łuszczycę pospolitą. Stwierdzono, że stężenia chromu i kobaltu, w mniejszym stopniu niklu, w krwinkach czerwonych i osoczu są obniżone, co może mieć wielorakie związki z różnymi elementami patogenetycznymi choroby. Natomiast stężenia chromu, kobaltu i niklu w moczu, płytce paznokciowej i łodydze włosa nie wykazują znamiennych różnic pomiędzy osobami klinicznie zdrowymi i chorymi na łuszczycę.