System wartości osobistych w życiu młodzieży chorej onkologicznie - Tobota, Aleksandra (Psychoonkologia, 2013)
Wartości osobiste osób z chorobą nowotworową to przedmiot dociekań wielu psychologów. Na podstawie badań przedstawionych w artykule ukazano różnice w wybieranych wartościach osobistych młodzieży chorej onkologicznie (50 osób) i młodzieży zdrowej (40 osób) w wieku 18–20 lat. Wykorzystano Listę Wartości Osobistych Juczyńskiego. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że symbol wartości zdrowia i wartość dobrego zdrowia stanowią najbardziej istotną różnicę w grupach osób chorych i zdrowych. Dla osób zdrowych jest to większa i częściej wybierana wartość osobista niż dla chorych. Ten wynik jest zaprzeczeniem dotychczasowych założeń. Może to wynikać z etapu leczenia choroby, z małego zróżnicowania chorób nowotworowych w grupie lub z innych przyczyn. W przyszłości w celu weryfikacji i porównania wyników warto rozszerzyć grupę badawczą i zwrócić uwagę na powyższe czynniki.