Redagowanie czasopisma na oddziale onkologii dziecięcej jako forma wsparcia psychospołecznego – doniesienie wstępne - Dubiel, Justyna; Sobol-Milejska, Grażyna (Psychoonkologia, 2013)
Wstęp : Projekt redagowania oddziałowego czasopisma zatytułowanego „Onko Okey” opisano na tle problematyki wsparcia psychospołecznego w praktyce onkologicznej. Celem pracy była wstępna ocena przydatności tej formy wsparcia psychospołecznego w percepcji pacjentów. Materiał i metody: Badaniem objęto 35 osób przebywających na Oddziale Onkologii, Hematologii i Chemioterapii GCZD (28 rodziców oraz 7 nastoletnich pacjentów w wieku powyżej 15 lat). Osoby badane anonimowo wypełniały ankietę przygotowaną przez autorki, służącą do oceny czasopisma w odbiorze pacjentów. Wyniki: Wszyscy badani wyrazili pozytywne opinie na temat czasopisma „Onko Okey” (71% ocena bardzo dobra, a 29% dobra). Analiza odpowiedzi na pytania ankiety wskazała wiele psychospołecznych korzyści czerpanych przez pacjentów z opracowywania i czytania czasopisma, wśród których najistotniejszą okazał się wgląd w to, jak radzą sobie inni (tę opcję zaznaczyło 80% ankietowanych). Wyniki ukazały również oczekiwania ankietowanych co do treści, które chcieliby znaleźć w kolejnych wydaniach czasopisma (na pierwszym miejscu były to porady specjalistów), a także w zakresie współudziału członków personelu w redagowaniu czasopisma (badani najliczniej wskazywali lekarzy, psychologa i pielęgniarki). Wśród ankietowanych 26% osób uczestniczyło w redagowaniu dotychczasowych wydań czasopisma, a 43% osób wyraziło zamiar aktywnego współudziału w kolejnych. Wnioski: Wyniki ankiety zachęcają do dalszego redagowania czasopisma „Onko Okey”. Może być ono nośnikiem treści mających walory wsparcia, sprzyjającego efektywnej adaptacji w sytuacji kryzysu wynikającego z choroby nowotworowej dziecka. Korzystne dla rozwoju zasobów osobowych może być zarówno czytanie, jak i opracowywanie materiałów do publikacji, także z udziałem personelu leczącego i innych osób. Wyniki należy jednak traktować jako doniesienie wstępne i przeprowadzić empiryczną weryfikację zamieszczonych w dyskusji przypuszczeń.