Gospodarka selenowa u chorych z łuszczycą pospolitą w różnych stadiach rozwojowych. Część 2. Zależność stężenia selenu w wybranych składowych morfotycznych i wydalinach - Kaszuba, Andrzej; Seneczko, Franciszek; Seneczko, Michał (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Streszczenie Przeprowadzono analizę korelacyjną zależności stężenia selenu w krwinkach czerwonych, osoczu, moczu, włosach i paznokciach oraz aktywności peroksydazy glutationowej w krwinkach czerwonych od parametrów klinicznych łuszczycy: wieku, w którym ujawniła się choroba, czasu trwania choroby, czasu trwania ostatniego nawrotu klinicznego, czasu trwania ostatniej remisji klinicznej, powierzchni skóry zajętej zmianami klinicznymi oraz rozległości i nasilenia zmian skórnych (PASI). Stwierdzono znamienną korelację odwrotną pomiędzy stężeniem selenu w krwinkach czerwonych i osoczu a wartościami wskaźnika PASI.