Zastosowanie technik biopsyjnych w rozpoznawaniu toksoplazmozy nabytej - Kacprzak, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Celem pracy było przeprowadzenie kompleksowej diagnostyki różnicowej limfadenopatii dla zwiększenia wczesnej wykrywalności chorób rozrostowych oraz swoistych procesów zapalnych. Badania przeprowadzono w grupie 152 pacjentów z objawami powiększenia węzłów chłonnych o charakterze miejscowym lub uogólnionym, kierowanych do Kliniki z podejrzeniem toksoplazmozy węzłowej. Wielokierunkowa analiza czynników etiologicznych limfadenopatii obejmowała badania epidemiologiczne, kliniczne, obrazowe, immunodiagnostyczne oraz cytologiczne. W badaniu przedmiotowym powiększenie węzłów chłonnych szyjnych, potwierdzone badaniem ultrasonograficznym stwierdzano u 21,7% analizowanych pacjentów, węzły szyjne oraz karkowe były powiększone u 27,6% osób, węzły szyjne oraz podżuchwowe u 25,7% chorych, natomiast więcej niż 2 grupy węzłów chłonnych u 25,0% pacjentów. Towarzyszące objawy ogólne zaobserwowano u 124 pacjentów (81,6%). Obecność potencjalnych czynników ryzyka zarażenia T. gondii potwierdzono u wszystkich 152 chorych; u większości osób zanotowano istnienie więcej niż jednego źródła zarażenia pierwotniakiem. Do zabiegu biopsji cienkoigłowej węzłów chłonnych zakwalifikowano ostatecznie 59 osób. W ocenie cytologicznej bioptatów powiększonych węzłów chłonnych wykazywano zmiany o charakterze nieswoistego procesu zapalnego z obecnością patognomonicznych dla toksoplazmozy skupisk histiocytów nabłonkowatych. W 4 przypadkach badanie histopatologiczne węzłów chłonnych umożliwiło wczesne rozpoznanie ziarnicy złośliwej; u 1 chorego stwierdzono obecność raka płaskonabłonkowego jamy ustnej. Pacjentów poddano swoistej terapii skojarzonej Pirymetaminą z Sulfadiazyną pod osłoną kwasu folinowego, przy ścisłej kontroli parametrów morfologii krwi obwodowej z pozytywnym efektem terapeutycznym. Pacjenci z rozpoznanymi chorobami nowotworowymi byli kierowani do współpracujących ośrodków specjalistycznych, w celu prowadzenia swoistego leczenia cytostatycznego. Wniosek: kompleksowa ocena pacjentów z objawami limfadenopatii jest niezbędna dla zwiększenia wczesnej wykrywalności chorób nowotworowych, układowych lub infekcyjnych u pacjentów ze współistniejącymi, dodatnimi odczynami serologicznymi w kierunku toksoplazmozy.