Wybrane zadania pielęgniarskie w zakładaniu i nadzorowaniu drenażu opłucnej - Grajek, Zbysław W.; Krzynowek, Ewa; Gładczuk, Jolanta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Drenaż opłucnowy jest stosowany jako samodzielny zabieg leczniczy lub stanowi uzupełnienie operacji na narządach klatki piersiowej. Autorzy przedstawili wskazania do drenażu opłucnej, także w trybie ratunkowym, sposób wykonania zabiegu oraz zasady nadzoru nad drenażem ze szczególnym uwzględnieniem zadań spoczywających na pielęgniarce sprawującej bezpośredni nadzór nad chorym. W artykule przedstawiono występujące problemy pielęgnacyjne i zadania pielęgniarki w całym procesie leczniczym z zastosowaniem drenażu opłucnowego. Są one wspólne, niezależnie od wskazań do drenażu, sposobu wykonania, jak również stosowanego systemu drenażowego. Rodzaj działań podejmowanych przez pielęgniarkę jest uzależniony od ogólnego stanu chorego z drenażem opłucnej, jego samodzielności i nasilenia dolegliwości. Pielęgniarka przygotowuje pacjenta do zabiegu, asystuje podczas drenowania jamy opłucnej, bierze udział w farmakologicznym leczeniu bólu. Zadaniem pielęgniarki jest wnikliwa obserwacja chorego, informowanie lekarza o zaistniałych nieprawidłowościach i dokumentowanie wykonanych czynności. Szczególną uwagę należy zwrócić na właściwe umiejscowienie drenu, opatrunek wokół miejsca wprowadzenia drenu do jamy opłucnej oraz szczelność układu ssącego.