Ocena występowania nudności i wymiotów u chorych po zabiegu chirurgicznym - Cierzniakowska, Katarzyna; Szewczyk, Maria T.; Kozłowska, Elżbieta; Wyborna, Renata; Popow, Aleksandra; Mościcka, Paulina; Cwajda-Białasik, Justyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Cel pracy: Ocena występowania nudności i wymiotów w grupie osób poddanych operacji z powodu kamicy pęcherzyka żółciowego i rozpoznanej choroby nowotworowej jelita grubego. Materiał i metody: Badania prowadzono w Klinice Chirurgii Ogólnej Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr. J. Biziela w Bydgoszczy. Do badań włączono 100 chorych po zabiegu chirurgicznym, w tym 50 osób operowanych z powodu kamicy pęcherzyka żółciowego i 50 pacjentów operowanych z powodu raka jelita grubego. Narzędziem badawczym był kwestionariusz, w którym wykorzystano skalę Apfel stosowaną w anestezjologii. Na jej podstawie określa się stopień prawdopodobieństwa wystąpienia nudności i wymiotów pooperacyjnych ( postoperative nausea and vomiting – PONV). Ocenie podlegają 4 cechy, których obecność zwiększa ryzyko wystąpienia PONV. Wyniki: Nudności pojawiły się u nieco ponad połowy badanych (n = 51; 52%), a pooperacyjne wymioty dotyczyły 1/3 wszystkich chorych (n = 34; 34%). Nudności i wymioty występowały znamiennie częściej u kobiet (p < 0,05) oraz u osób, które osiągały wyższe wartości średnie w skali Apfel (p 0,05). Wnioski : Nudności występowały u ponad połowy operowanych chorych, a wymioty u co trzeciego pacjenta, dlatego warto rozważyć wdrożenie szeroko pojętej profilaktyki w tym zakresie. Skala Apfel jest uznanym narzędziem do oceny ryzyka PONV i należałoby ją wprowadzić do codziennej diagnostyki pielęgniarskiej w okołooperacyjnej opiece nad chorym.