Zachowania zdrowotne a umiejscowienie kontroli zdrowia u osób z rozpoznaniem kamicy żółciowej - Kurowska, Krystyna; Różańska, Olga (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Wstęp: Kamica żółciowa jest schorzeniem w dużej mierze zależnym od zachowań zdrowotnych. Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna pozwalają w znacznym zakresie uchronić się przed tym schorzeniem. Skuteczność w przestrzeganiu zaleceń dotyczących zachowań zdrowotnych zależy od własnego przekonania o umiejscowieniu kontroli zdrowia każdego człowieka. Cel pracy: Ukazanie zależności pomiędzy preferowanymi zachowaniami zdrowotnymi a umiejscowieniem kontroli zdrowia u pacjentów z rozpoznaną kamicą żółciową, jako wykładnika w utrzymaniu optymalnego stanu zdrowia. Materiał i metody : Przebadano 100 osób z rozpoznaniem kamicy żółciowej leczonych na oddziale chirurgii w Pałuckim Centrum Zdrowia w Żninie. Zachowania zdrowotne określono za pomocą Inwentarza zachowań zdrowotnych autorstwa Juczyńskiego, a umiejscowienie kontroli zdrowia oceniono z użyciem kwestionariusza MHLC w wersji B, w adaptacji Juczyńskiego. Wyniki : Osoby z rozpoznaniem kamicy żółciowej prezentowały wysoki poziom zachowań zdrowotnych. Cechowało ich wysokie nastawienie psychiczne i duży poziom zachowań profilaktycznych, przy przeciętnym poziomie praktyk zdrowotnych i niskim praktyk żywieniowych. Najwyższe wartości punktowe otrzymali w wymiarze kontroli wewnętrznej, a najniższe w wymiarze przypadku. Wyższe wartości prawidłowych nawyków żywieniowych, zachowań profilaktycznych i pozytywnego nastawienia psychicznego wykazali badani uzyskujący wysokie wyniki w kontroli zdrowia wymiaru wewnętrznego oraz wymiaru wpływu innych, natomiast wyższe wyniki w zachowaniach profilaktycznych i praktykach zdrowotnych badani o niskich wynikach w kontroli zdrowia wymiaru przypadku. Wnioski : Otrzymane wyniki dotyczące zachowań zdrowotnych i umiejscowienia kontroli zdrowia mogą się stać dodatkowym elementem, ważnym w planowaniu psychoedukacji pacjentów, co wpłynie na podwyższenie poziomu wiedzy i wsparcia pacjenta w dbaniu o własne zdrowie.