Kontrola emocji u pacjentów z nowotworem gruczołu piersiowego. Rola wsparcia społecznego - Glińska, Jolanta; Krzemińska, Barbara; Lewandowska, Małgorzata; Miller, Renata; Dziki, Adam; Dziki, Łukasz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2014)
Wstęp: Diagnoza raka piersi wzbudza u każdego człowieka poczucie potencjalnego zagrożenia, które jest przyczyną rozwoju najbardziej naturalnego odruchu obronnego ze strony sfery psychicznej – tłumienia emocji. Ten często nieświadomy mechanizm wyparcia, jak wskazuje szereg badań, ma szkodliwy wpływ na funkcjonowanie człowieka we wszystkich sferach życia. Dlatego też pomiar ekspresji emocji wydaje się zagadnieniem centralnym, gdyż im głębiej schowamy je do wnętrza samego siebie, tym bardziej będą one wpływać na naszą jakość życia. Tłumienie emocji może być wskaźnikiem nieradzenia sobie z nowym wyzwaniem, co wymaga pomocy ze strony innych ludzi. Cel pracy: Pomiar poziomu kontroli emocji negatywnych oraz zapotrzebowania na wsparcie społeczne kobiet z rakiem piersi. Materiał i metody: Badania przeprowadzono wśród 100 pacjentek z nowotworem gruczołu piersiowego. W pracy posłużono się Skalą kontroli emocji (Courtauld Emotional Control Scale – CECS). Uzyskane dane analizowano z użyciem testu Fishera. Wyniki: Większość badanych osób cechuje dosyć wysoki ogólny wskaźnik kontroli emocji, co nasila się z wiekiem. Zaobserwowano nasilenie tłumienia emocji w skali gniewu w każdym okresie choroby. Status rodzinny jest czynnikiem różnicującym głównie kontrolę lęku. Osoby mieszkające z rodziną wykazują większe tendencje do tłumienia tego uczucia. Ponad 60% badanych poszukiwało wsparcia społecznego przede wszystkim w pierwszym okresie – rozpoznania choroby. Wnioski: Wraz z wiekiem wzrasta kontrola emocji, zwłaszcza depresji i lęku. Nie ujawniono zróżnicowania tłumienia negatywnych emocji ze względu na miejsce zamieszkania i poziom wykształcenia. Status rodzinny jest czynnikiem różnicującym głównie kontrolę lęku. Tłumienie gniewu wzrasta wraz z okresem choroby. Ponad połowa respondentek oczekuje wparcia społecznego.