Zima wasza, wiosna nasza rozmowa z Piotrem Warczyńskim, wiceministrem zdrowia - Gębska, Kamilla; Maciejowski, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2014)
Powierzono mi funkcję koordynowania wszystkich działań na tzw. otwarcie wiosenne. Pod tym hasłem kryje się właściwie dokonanie zmian na każdym poziomie systemu, czyli od podstawowej opieki zdrowotnej, poprzez ambulatoryjną opiekę specjalistyczną, leczenie szpitalne, aż po onkologię. Podstawowa opieka zdrowotna z założenia powinna być strażnikiem nie tylko zdrowia swoich podopiecznych, ale też finansów systemu ochrony zdrowia – mówi Piotr Warczyński.