Chory musi być punktem centralnym systemurozmowa z prof. Piotrem Wilandem, kierownikiem Kliniki Reumatologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2014)
Bariery w leczeniu są różne. Pacjent może być wprowadzony do programu terapeutycznego, ale tylko w tych ośrodkach, które posiadają kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia. Ośrodek ma przyznane fundusze, które wystarczają na leczenie danej liczby chorych. Często może brakować pieniędzy na wprowadzanie nowych chorych, choć są kwalifikowani do leczenia – mówi prof. Piotr Wiland.