Dietary education among patients following coronary artery bypass surgery – a necessity or an unnecessary luxury? - Szczepańska, Elżbieta; Brodzikowska, Malwina; Całyniuk, Beata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Pomimo dużego postępu, jaki dokonał się w kardiologii i kardiochirurgii, choroby układu sercowo-naczyniowego nadal stanowią poważny problem epidemiologiczny w krajach uprzemysłowionych, także w Polsce. Powoduje to coraz większe zainteresowanie czynnikami ryzyka tych chorób związanymi z niewłaściwym stylem życia, w tym także sposobem odżywiania. Celem pracy jest ocena sposobu żywienia w grupie pacjentów po operacji pomostowania aortalno-wieńcowego (CABG) oraz odpowiedź na pytanie, czy konieczne jest prowadzenie systematycznej edukacji żywieniowej w tej grupie osób. Materiał i metody: Badaniem objęto 212 osób, u których wykonano zabieg pomostowania aortalno-wieńcowego. Do zebrania danych posłużyła ankieta oraz kwestionariusz badający spożycie produktów w ciągu 24 godzin przed wizytą. Wyniki: Zalecane 4–5 posiłków dziennie spożywało 43% badanych. Mleko było spożywane najczęściej kilka razy w tygodniu oraz raz dziennie. Mięso kilka razy w tygodniu spożywało 41% badanych osób. 54% pacjentów deklarowało jedzenie ryb kilka razy w miesiącu. Połowa uczestniczących w badaniu spożywała warzywa kilka razy dziennie. 84% badanych osób używało soli i/lub innych przypraw do przyrządzania potraw. Średnia wartość energetyczna, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika w spożywanych posiłkach była niższa, a zawartość sodu wyższa niż wskazują zalecenia dla tej grupy pacjentów. Wnioski : Sposób żywienia pacjentów po operacjach pomostowania aortalno-wieńcowego jest nieprawidłowy; występują w nim odchylenia od zaleceń żywieniowych. Konieczne jest prowadzenie systematycznej edukacji żywieniowej wśród tej grupy.