Surgical repair of aneurysm of arteriovenous fistula in patients with chronic renal failure - Cingoz, Faruk; Gunay, Celalettin; Guler, Adem; Sahin, Mehmet Ali; Oz, Bilgehan Savas; Arslan, Mehmet (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Celem pracy było wykazanie skuteczności i efektów rekonstrukcji tętniaka przetoki tętniczo-żylnej przeprowadzonej celem wyeliminowania bólu, ograniczenia efektów masowych i umożliwienia wczesnej hemodializy. Materiał i metody: Przeanalizowano dokumentację medyczną obejmującą 17 lat, aby zidentyfikować pacjentów operowanych z powodu tętniaka przetoki tętniczo-żylnej. Do badania zakwalifikowano 28 pacjentów, w tym 17 kobiet (60,7%). Średnia wieku wyno-siła 44 ± 3 lata (31–60 lat). Dwudziestu dwóch pacjentów (78,5%) miało nadciśnienie tętnicze, a 9 pacjentów (32,1%) cukrzycę. Tętniaki badano z wykorzystaniem ultrasonografii, aby ocenić dynamikę przepływu. Następnie tętniaki usunięto i w znieczuleniu miejscowym wstawiono odpowiednio dobrane przeszczepy. Tę samą żyłę ponad wszczepem poddano dysekcji i zespoleniu w sposób koniec do boku. Wyniki : Przeciętna średnica tętniaka wynosiła 40 ± 12 mm. Wszystkie tkanki tętniaka i materiały zakrzepowe usunięto z pola operacyjnego. Średnia długość przeszczepu wynosiła 37 ± 11 mm. Trzech pacjentów (10,7%) wymagało ponownej interwencji chirurgicznej z powodu krwawienia pooperacyjnego. Martwica skóry wystąpiła u 1 pacjenta (3,5%). Infekcję stwierdzono u 1 pacjenta (3,5%). U wszystkich badanych 2–4 dni później rozpoczęto dostęp naczyniowy ze zrekonstruowanego obszaru żylnego. Współczynnik drożności w ciągu 3 lat wynosił 100%. Wnioski : Chirurgiczną rekonstrukcję tętniaka przetoki tętniczo-żylnej można wykonywać u pacjentów poddanych hemodializie w sposób bezpieczny, przy niskim ryzyku powikłań. Umożliwia ona wczesny dostęp naczyniowy o wysokim współczynniku drożności. U wszystkich pacjentów wyeliminowano ból i powiększające się efekty masowe.