THORACIC SURGERYThe effect of preoperative albendazole treatment on the cuticular membranes of pulmonary hydatid cysts: should it be administered preoperatively? - Usluer, Ozan; Kaya, Seyda Ors; Samancilar, Ozgur; Ceylan, Kenan; Gursoy, Soner (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Celem pracy było zbadanie wpływu przedoperacyjnego leczenia albendazolem na błonę oskórkową torbieli bąblowca w płucach. Materiał i metody: Badaniem objęto 44 osoby operowane z powodu obecności torbieli bąblowca w płucach pomiędzy stycz-niem 2009 a listopadem 2010 r. Pacjenci zostali podzieleni na dwie grupy zgodnie z przedoperacyjnym podawaniem albendazolu. Siedemnastu pacjentów (z 20 torbielami) w grupie A otrzymywało przed operacją 3 doustne cykle albendazolu w dawce 10 mg/kg m.c./dobę, podczas gdy 27 pacjentów (z 29 torbielami) w grupie B nie otrzymywało przed operacją albendazolu. Testy wytrzymałości na rozciąganie przeprowadzano na świeżych tkankach błon oskórkowych usuwanych z płuc pacjentów obu grup. Wyniki : Wykazano, że wartości wytrzymałości na rozciąganie błon oskórkowych torbieli wycinanych w grupie A były niższe niż uzyskane w grupie B, a różnica pomiędzy nimi była istotna statystycznie. Wnioski : Leczenie albendazolem zmniejsza wytrzymałość na rozciąganie błon oskórkowych płucnych torbieli bąblowca, co może prowadzić do ich perforacji. Chorzy powinni być operowani w najszybszym możliwym terminie, bez dodatkowej terapii przedo-peracyjnej, aby uniknąć powikłań przed definitywnym leczeniem chirurgicznym.