Percentages of NKT cells in the tissues of patients with non-small cell lung cancer who underwent surgical treatment - Pyszniak, Maria; Rybojad, Paweł; Pogoda, Katarzyna; Jabłonka, Andrzej; Bojarska-Junak, Agnieszka; Tabarkiewicz, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp: Komórki NKT biorą udział w odpowiedzi przeciwnowotworowej na drodze bezpośredniej cytotoksyczności oraz pośred-nio poprzez aktywację komórek efektorowych. Ostatnie badania wykazały zależność pomiędzy liczbą i funkcją komórek NKT a rokowaniem klinicznym. Wydają się stanowić obiecujące narzędzie w immunoterapii nowotworów, jednakże ich mała liczba w ludzkim organizmie, a szczególnie obniżona u chorych na raka, sugeruje konieczność generacji tej populacji komórkowej. Celem pracy była ocena dystrybucji komórek NKT we krwi obwodowej, węzłach chłonnych i tkance guza u pacjentów z niedrobnokomórkowym rakiem płuc (NDRP) oraz opracowanie najbardziej wydajnego zestawu cytokin stymulującego różnicowanie komórek NKT. Materiał i metody : Za pomocą cytometrii przepływowej autorzy oceniali odsetek komórek iNKT+CD3+ w tkankach pobranych od 18 pacjentów z NDRP. W celu generacji komórek NKT zakładano hodowle komórek wyizolowanych z krwi 20 zdrowych dawców oraz z tkanek 4 pacjentów z NDRP. Komórki były stymulowane α-GalCer w następujących kombinacjach: α-GalCer+IL-2, α-GalCer+IL-2+IL-7 oraz α-GalCer+IL-2+IFN-γ. Wyniki: Odnotowano istotne statystycznie różnice pomiędzy odsetkami komórek NKT w tkankach pacjentów. Najwyższy od-setek tych komórek zaobserwowano w tkance guza (0,39%), a najniższy w węzłach chłonnych (0,13%). Wszystkie zastosowane kombi-nacje α-GalCer i cytokin stymulowały proliferację komórek NKT u zdrowych dawców w warunkach in vitro . Kombinacje: α-Gal-Cer+IL-2+IL-7 oraz α-GalCer+IL-2+IFN-γ, stymulowały proliferację komórek NKT z najlepszą wydajnością. Wnioski : Wyniki sugerują, że komórki NKT migrują do guza pierwotnego i gromadzą się w nim. Wszystkie badane kombinacje α-GalCer i cytokin były zdolne do generacji komórek NKT in vitro .