CASE REPORTImplantation of VVI epicardial pacemaker through mini-sternotomy in a patient with superior vena cava occlusion after radiotherapy - Bartczak, Karol; Ammer, Arkadiusz; Bartczak, Maciej; Kaczmarek, Krzysztof; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
W pracy omówiono przypadek pacjenta z okluzją żyły głównej górnej i pooperacyjnym (po implantacji zastawki aortalnej) blokiem przedsionkowo-komorowym, wymagającym stałej stymulacji. Nasierdziowy stymulator VVI został wszczepiony techniką ministernoto-mii w dolną część uprzedniego pola operacyjnego z bardzo zadowalającymi parametrami stymulacji. Implantacja wkręcanej elektrody nasierdziowej jest w niektórych przypadkach metodą preferowaną, umożliwiającą stałą i efektywną stymulację serca.