REHABILITATIONComparison of two models of hospital rehabilitation in patients after coronary artery bypass grafting - Karaszewski, Daniel (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2014)
Wstęp : Ze względu na rozwój choroby niedokrwiennej serca oraz wzrost liczby wykonywanych zabiegów kardiochirurgicznych dąży się do opracowania optymalnego programu rehabilitacyjnego, który pozwoliłby efektywnie usprawniać chorych w możliwie naj-krótszym i korzystnym dla pacjenta czasie [1, 2]. Celem pracy było porównanie pod względem efektywności terapeutycznej dwóch modeli rehabilitacyjnych: I – modelu zmody-fikowanego, oraz II – modelu standardowego rehabilitacji kardiologicznej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, w okresie wcze-snym szpitalnym u pacjentów po przebytym wszczepieniu pomostów aortalno-wieńcowych. Materiał i metody : W okresie grudzień 2011 r. – kwiecień 2012 r. przebadano 42 mężczyzn (48–76 lat), których poddano za-biegowi rewaskularyzacji mięśnia sercowego w Klinice Kardiochirurgii I Katedry i Kliniki Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Me-dycznego. Pacjentów przydzielono losowo do dwóch grup: A (I model) i B (II model), po 21 osób w każdej. Badanych charakteryzowała planowa kwalifikacja do zabiegu, niepowikłany przebieg pooperacyjny, a także standardowe wypisanie z oddziału szpitalnego między 7. a 10. dobą pooperacyjną. W celu porównania zastosowanych modeli w 7. dobie rehabilitacji pooperacyjnej przeprowadzono test marszu 6-minutowego. Wyniki: Wykazano różnice pomiędzy badanymi grupami w zakresie wartości tętna (grupa A – średnie tętno przed testem 78/min i po teście 82/min, grupa B – średnie tętno przed testem 82/min i po teście 87/min) oraz odczuwalnego zmęczenia (grupa A – średni poziom zmęczenia 0,5 pkt, grupa B – średni poziom zmęczenia 0,7 pkt). Wnioski : Zmodyfikowany model usprawniania w porównaniu z modelem standardowym wpływa korzystniej na efekt terapeu-tyczny. Wprowadzone modyfikacje są bezpieczne, gdyż zastosowany wysiłek fizyczny jest dobrze tolerowany przez pacjentów.