Wpływ ćwiczeń funkcjonalnych z wykorzystaniem powierzchni niestabilnych na równowagę statyczną młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną – doniesienie wstępne - Mikołajczyk, Edyta; Jankowicz-Szymańska, Agnieszka (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wstęp: Niezależna i bezpieczna mobilność ma istotne znaczenie dla udziału w życiu społecznym i codziennych aktywnościach. U osób niepełnosprawnych intelektualnie częstym problemem jest zmniejszone poczucie zrównoważonej postawy ciała. Cel pracy: Zbadanie jakości równowagi statycznej młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną umiarkowanego stopnia po przeprowadzeniu 12-tygodniowego programu ćwiczeń funkcjonalnych z wykorzystaniem powierzchni niestabilnych. Materiał i metody: Jakość równowagi oceniono przy użyciu platformy stabilometrycznej Alfa AC International East (dystrybutor P.H.U. Technomex). W badaniach uczestniczyło 34 dzieci w wieku 14–16 lat, które podzielono na dwie grupy: pierwsza uczestniczyła w 12-tygodniowym programie ćwiczeń funkcjonalnych z wykorzystaniem powierzchni niestabilnych, natomiast druga stanowiła grupę kontrolną. Wyniki: Statystycznie istotną różnicę (p < 0,05) pomiędzy wynikami osób z grupy eksperymentalnej w porównaniu z grupą kontrolną zaobserwowano po zakończeniu programu ćwiczeń dla pola powierzchni w warunkach oczu zamkniętych. Zaproponowany program ćwiczeń znacząco (p < 0,05) wpłynął na zmniejszenie się długości ścieżki w badaniu równowagi w warunkach oczu otwartych. Różnic tych nie zanotowano w grupie kontrolnej. Po wyłączeniu kontroli wzroku w badaniu w grupie eksperymentalnej stwierdzono istotne statystycznie (p < 0,05) skrócenie się długości ścieżki oraz zmniejszenie się pola powierzchni zakreślonego przez środek nacisku. Wnioski: Zaproponowany program ćwiczeń wpłynął na poprawę równowagi statycznej młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie uczestniczącej regularnie w zajęciach. Wyniki badań zachęcają do ich kontynuacji.