Postawa ciała w płaszczyźnie strzałkowej a długość ścieżki u dziewcząt i chłopców w wieku szkolnym - Wilczyński, Jacek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2014)
Wstęp: Najczęściej badaną i najbardziej wartościową reakcją posturalną jest długość ścieżki. Cel pracy: Analiza związku między jakością postawy ciała w płaszczyźnie strzałkowej a długością ścieżki posturogramu u dziewcząt i chłopców w wieku szkolnym. Materiał i metody: Badaniami objęto grupę 503 dziewcząt i chłopców w wieku 12–15 lat. W badaniach dotyczących postawy zastosowano fotogrametrię przestrzenną wykorzystującą efekt mory projekcyjnej. Długość ścieżki badano na platformie Cosmogamma by Emildue R50300. Wyniki : Wykazano istotne różnice w długości ścieżki między dziewczętami a chłopcami. Ścieżka była istotnie krótsza u dziewcząt zarówno w teście przy oczach otwartych, jak i zamkniętych. Analiza post hoc (test Bonferroniego) potwierdziła te zależności. Stwierdzono także istotny efekt rodzaju badania. Przy oczach zamkniętych ścieżka wydłużyła się u 12-letnich dziewcząt oraz  12- i 15-letnich chłopców, w pozostałych grupach nastąpiło jej skrócenie. Ponadto wykazano istotne zależności między płcią i wiekiem, płcią i rodzajem badania oraz wiekiem i opcją badania. Nie stwierdzono istotnego zróżnicowania długości ścieżki w zależności od wieku. Analiza wariancji z klasyfikacją dwukrotną nie wykazała istotnych korelacji między długością ścieżki a jakością postawy ciała w płaszczyźnie strzałkowej. Wnioski : Zależności między postawą ciała w płaszczyźnie strzałkowej a długością ścieżki środka nacisku stóp wymagają dalszych badań.